НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Случай да постоя малко при Учителя

ТОМ 24
Алтернативен линк

9. Случай да постоя малко при Учителя


1925


От Иустина Халачева в Свищов до Стефан Тошев в Търново Н.Л.К.Б.Л.


[Няма Любов Като Божията Любов] Любезни брат Тошев,


По поръка на Димитра Ви пиша, въпреки че отдавна имам желание да споделя с Вас впечатленията си от екскурзия до Мусала. Димитър Ви моли, да му съобщите ще бъде ли скоро освободен Горов; били сте му казали че освобождението му е вече подписано, обаче и до сега го няма още в Свищов.


Брат, още се намирам под впечатление на тази чудна разходка, придружена с толкова приключения и толкова приятни, че струва ми се спомените за нея няма никога да се заличат. Почти целия път за Мусала валя дъжд. Беше студеничко, но затова пък вървяхме леко и раниците не ни тежаха. На биваците кладяхме буйни огньове, пиехме горещ чай, особено вкусен поради чудната планинска вода.   


Спомням си последния бивак преди качването на върха на една височина с 300 метра по-висока от Черни връх. Дъжд като из ведро, вятър и студено като зима. Небето мрачно, мъгла гъста, тъмно, само огньове блещукат, но Учителя е с нас. Чувствуваш една безгрижност, лекота. В 3 часа през нощта, поехме път нагоре. Малко преди да стигнем горе изведнъж всичките облаци, мъгли като че се смъкнаха долу и видяхме великолепно слънце, такава чудна игра на боите като че ли никога не съм виждала. Цялото небе ясно-синьо и слънцето плува над тази грамада облаци победно и властно. Брат, ликуване беше общо, това беше жив извор. Горе направихме една кратка молитва, малко поседнахме, изобщо бавихме се 50 минути. Слизахме от противоположна посока на тази от където дойдохме и спряхме на почивка в прочутото място на Рилската пустиня при Олтара. През всичкото време Учителя, вървеше с нас на два три пъти говореше. Върнахме се в София в неделя след Петровден, нашите свищовци заминаха по домовете, а аз с децата останах в /Опълченска/ 66 за една седмица. Исках да използвам случай да постоя малко при Учителя.


Като се върнах в Свищов научих новина, че брат Анчо го местят в Плевен, сега той е там. Ние доста жалим че той не е между нас, но неговата мисия в Плевен е същата както едно време беше Вашата в Свищов.


Преди няколко дена на нашата сестра Славка умря детето. Мило, ако помните. За да го погребат поповете предложили на бащата и майката да напишат че се отказват от учението на господин Дънова. Мъжът на Славка изглежда се поизплаши и се подписа, обаче Славка категорично отказа да подписва. Телеграфически поискала разрешението от владиката да извършат ли погребението. Владиката разреши въз основа на подписа на бащата, а майката като изобщо всички дъновисти изкара я неуравновесена и смахната. Това нещо попа заяви при опелото.


Мили брат, ако Ви отегчих, искрено моля за прошка. Обадете се какво правите, как живеете в Търново, как е сестричката Марийка и Любчо. Надявам се на събора и мисля за всичко да поговорим. Но кой знае ще ли има събор тази година. Научихме, че Учителят бил известно време в Чам Кория, и една неделя прекарал на Мусала сигурно при Олтара. От всички ни искрени поздрави, целувам сестра Марийка и Любча.


С.П.Б.Л.Е.Л.


[Само Проявената Божия Любов е Любов]


Ваша И. Халачева, Свищов



1926


Слави Гюдеров провежда 5 часов разговор с Учителя след който изпълнява съвета му да послуша родителите си и да се ожени.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ